Planowanie firmowego cateringu może być jednocześnie przytłaczające i ekscytujące. Istnieje wiele rodzajów imprez cateringowych i chcesz mieć pewność, że Twoje wydarzenie wyróżnia się spośród wszystkich innych, w których uczestniczyli wcześniej Twoi goście. Jest tak wiele do zrobienia i planowania. Musisz znaleźć miejsce, wybrać termin i wymyślić imponujące menu . Niezależnie od tego, czy jesteś planistą po raz pierwszy, czy doświadczonym, ważne jest, aby rozważyć każdy krok, aby zapewnić doskonałe usługi cateringowe , jedzenie i napoje.
Jeśli nie masz pewności, od czego zacząć lub potrzebujesz wskazówek, nie musisz się stresować. Na tym blogu nasza firma cateringowa w Toronto dzieli się z Wami 5 sugestiami i wskazówkami dotyczącymi organizacji imprezy firmowej . Pod koniec artykułu dowiesz się: jak przygotować wydarzenie, które zapamięta każdy uczestnik. Najlepiej jak imprezę przygotuje dobra firma gastronomiczna.
1. Określ, kto będzie uczestniczył
Lista gości na firmową imprezę cateringową jest bardzo ważna. Znajomość rodzaju wydarzenia, które organizujesz oraz tego, kto i ile osób będzie w nim uczestniczyć, może pomóc w bardziej produktywnym zaplanowaniu wydarzenia Wielkość wydarzenia może wahać się w dowolnym miejscu, od małego spotkania menedżerów i kadry kierowniczej z cateringiem na przyjęcia po duże zgromadzenie wszystkich pracowników, kontrahentów i menedżerów. Poniższe pytania pomogą Tobie i Twojej firmie cateringowej ustalić, kto będzie obecny i jakiego rodzaju wydarzenie będzie ich gospodarzem:
• Jak formalne lub nieformalne musi być wydarzenie?
• Jak często organizujesz wydarzenia takie jak to, które planujesz?
• Jak często Twoi goście uczestniczą w imprezach firmowych?
• Czy goście są lokalni, czy przyjeżdżają spoza miasta?
• Jakie jest pochodzenie etniczne i pochodzenie Twoich gości? Czy mają jakieś ograniczenia dietetyczne?
2. Ustal budżet
Imprezy firmowe nie muszą rozbijać banku. Ustal budżet w pierwszej fazie planowania cateringu korporacyjnego, aby zapewnić sukces imprezy i należycie spełnione wszystkie cele. Oznacza to odłożenie 15% całkowitego budżetu wydarzenia na zamawianie dodatkowego jedzenia dla gości w ostatniej chwili i opłacenie nieprzewidzianych kosztów . Koszty powiązanych produktów, takich jak serwetki, talerze, kubki i dekoracje, mogą się szybko sumować, więc pamiętaj, aby wziąć to pod uwagę przed utworzeniem menu.
3. Zapewnij gościom mnóstwo opcji jedzenia
Uczestnicząc w wydarzeniu lub przyjęciu, goście często tkwią w wybieraniu tych samych pozycji menu, co wszyscy inni uczestnicy. Goście uczestniczący w imprezach firmowych są zmęczeni ograniczonymi menu zawierającymi pozycje, których niekoniecznie chcą jeść. Lubią różnorodność i pewną kontrolę.
Tak więc przy wyborze dania głównego zaleca się posiadanie co najmniej dwóch opcji ; trzy będą jeszcze lepsze. Będziesz także chciał zaoferować wiele opcji sosów sałatkowych , przypraw podawanych z boku i opcji deserowych . Upewnienie się, że masz kombinację zdrowych opcji, a także pobłażliwe wybory z pewnością zaspokoi wszystkie potrzeby.
4. Poproś o degustację przed wybraniem firmowego menu cateringowego
Znajomość jedzenia, które będziesz podawać, jest ważna. Dlatego nasza firma cateringowa w Toronto zaleca, aby przed dodaniem ich do menu poprosić o spróbowanie opcji jedzenia. Podczas próbkowania jedzenia zapytaj firmę cateringową, w jaki sposób jest przygotowywana i czy catering jest gotowy na miejscu, czy ugotowany z wyprzedzeniem. Degustacja daje również możliwość spróbowania świetnego jedzenia , posmakowania temperatury, a co najważniejsze, zobaczenia, jak będzie się prezentować. Umożliwi również dokonanie wszelkich niezbędnych zmian w menu, aby upewnić się, że Twoje wydarzenie zakończy się pełnym sukcesem.
5. Nie ignoruj ograniczeń żywieniowych uczestników
Planując imprezę firmową bardzo ważne jest, aby dowiedzieć się, czy któryś z gości ma specjalne potrzeby dietetyczne, aby obsługa cateringowa mogła dla nich zaplanować, w tym:
• Alergie pokarmowe (nietolerancja laktozy, alergie na orzechy itp.)
• Nietolerancje pokarmowe (Celiakia)
• Dobrowolne ograniczenia dietetyczne (wegetarianie lub weganie)
• Wymogi religijne (koszerne, halal itp.)
Planowanie każdej imprezy firmowej to duża odpowiedzialność. Jeśli planujesz, podejmiesz jakieś decyzje wcześnie i zarezerwujesz usługę cateringową o solidnej reputacji, możesz zorganizować wydarzenie biznesowe, które zapadnie w pamięć. Powyższe 5 wskazówek dotyczących cateringu korporacyjnego powinno pomóc Ci w rozpoczęciu i zapewnić, że Twój budżet zostanie dobrze wykorzystany, a wydarzenie dobrze zapamiętane.